• Historia Firmy

  • Nasza historia

     Tradycje naszej firmy sięgają 1945 roku, kiedy  to Tadeusz Szymański uzyskał dyplom mistrza masarskiego i rozpoczął produkcję podrobów i kiełbas w przydomowym warsztacie. W związku z wprowadzeniem ustawy o nacjonalizacji przemysłu w 1950r. Tadeusz Szymański zmuszony był zawiesić działalność i zatrudnić się w Państwowych Zakładach Mięsnych „Społem“. Sytuacja wyklarowała się dopiero w 1970r. i pojawiła się możliwość wznowienia własnej produkcji. Tadeusz Szymański założył wtedy zakład masarski w Nowym Dworze Mazowieckim pod szyldem „Wyroby wędliniarskie i kaszanki“ i zatrudniał wówczas 15 osób. W 1980r.  w związku z chorobą Tadeusza kierowanie nad firmą przejął jego wówczas 22-letni syn, Wojciech.  W kolejnych latach rozwijał on firmę w dalszym stopniu, jednak przełomowy okazał się rok 1994, w którym przeniesiono produkcję do zakładu znajdującego się w Leoncinie, posiadającego 5-krotnie większe możliwości produkcyjne. To wydarzenie otworzyło Lukullusowi nową ścieżkę rozwoju. Następne lata wiązały się z ulepszaniem zakładu produkcyjnego i ciągłym podnoszeniem jakości. Efektem tego było wdrożenie systemu HACCP w 2003 roku. W 2007 roku nasze produkty zostały dopuszczone do handlu z innymi członkami Unii Europejskiej, co przełożyło się na dynamiczny rozwój ich sprzedaży w szczególności na rynku niemieckim i w Wielkiej Brytanii. Lata 2010-2015 to przede wszystkim wprowadzenie nowoczesnej strategii marketingowej, rozszerzenie kanałów dystrybucyjnych oraz rebranding kluczowych marek.