Pobierz Katalog

Historia naszej firmy

1945

Początek

9 sierpnia 1945 roku Tadeusz Szymański uzyskuje dyplom czeladnika wędliniarskiego, wydany przez Izbę Rzemieślniczą w Warszawie. Po wojnie, otwiera „przydomowy” skład wędlin w Nowym Dworze Mazowieckim, gdzie w latach 1945-1948, zajmuje się produkcją wędlin, aż do momentu nacjonalizacji przemysłu i zakazu prywatnej inicjatywy gospodarczej przez władze państwowe.

1970

Wznowienie

W 1970 roku, dzięki nowej władzy PRL,Państwo zezwala na powstawanie prywatnych inicjatyw rzemieślniczych.

Po latach pracy w okręgowej masarni ”PPS Społem”, Tadeusz Szymański rezygnuje z państwowej posady i otwiera mały zakład wędliniarski, w który produkuje głównie podroby.

Zatrudnia obecnie około 15 osób

1970

Wznowienie

W 1970 roku, dzięki nowej władzy PRL,Państwo zezwala na powstawanie prywatnych inicjatyw rzemieślniczych.

Po latach pracy w okręgowej masarni ”PPS Społem”, Tadeusz Szymański rezygnuje z państwowej posady i otwiera mały zakład wędliniarski, w który produkuje głównie podroby.

Zatrudnia obecnie około 15 osób

1980

Z Ojca na Syna

W 1980 roku, z powodu choroby Ojca, rodzinny biznes przejmuje w wieku zaledwie 22 lat Wojciech Szymański – jedyny syn.

Firma zmieniając właściciela, zmienia nazwę z „Wyroby Wędliniarskie i Kaszanki. T.Szymański” na „Wyroby Wędliniarskie i Kaszanki. W.Szymański”

1992

Lukullus

W 1992 roku tworzą się podstawy marketinguproduktowego w Polsce Aby odróżnić się od konkurencji, firma zmienia nazwę na „Lukullus” Przetwórstwo Mięsne W.K. Szymański.

Nazwa firmy i marki zostaje nadana na cześć wielkiego wodza rzymskiego- Lukullusa, który słynął z zamiłowania do luksusowych towarów oraz do wydawania wybornych uczt.

1992

Lukullus

W 1992 roku tworzą się podstawy marketinguproduktowego w Polsce Aby odróżnić się od konkurencji, firma zmienia nazwę na „Lukullus” Przetwórstwo Mięsne W.K. Szymański.

Nazwa firmy i marki zostaje nadana na cześć wielkiego wodza rzymskiego- Lukullusa, który słynął z zamiłowania do luksusowych towarów oraz do wydawania wybornych uczt.

1994

Leoncin

Wzrastające zainteresowanie klientów Wyrobami Lukullusa, zmusza do powiększenia wolumenu produkcji. W 1994 roku, firma zmienia siedzibę. Wojciech Szymański kupuje zakład uboju i przetwórstwa mięsnego w Leoncinie – małej miejscowości, położonej na terenach Puszczy Kampinoskiej. Możliwości produkcyjne nowego zakładu, pozwalają na 10-krotne zwiększenie wolumenu produkcji.

2003

HACCP/UE

W 2003 roku. w celu monitoringu procesu produkcyjnego oraz zapewnienia bezpieczeństwa żywności i deklarowanej jakości produkowanych wyrobów, Lukullus implementuje system HACCP.

Od 2003 firma zostaje wpisana na listę GIW, zakładów dopuszczonych do handlu z UE

2003

HACCP/UE

W 2003 roku. w celu monitoringu procesu produkcyjnego oraz zapewnienia bezpieczeństwa żywności i deklarowanej jakości produkowanych wyrobów, Lukullus implementuje system HACCP.

Od 2003 firma zostaje wpisana na listę GIW, zakładów dopuszczonych do handlu z UE

2015

BRC

Lata 2010-2015 to głównie praca firmy nad stworzeniem nowoczesnej strategii marketingowej jak i rebranding marki Lukullus, a także dostosowanie wewnętrznych i zewnętrznych procedur organizacyjnych do standardów korporacyjnych.

2019

Natura

Dzięki wykorzystaniu innowacyjnej technologii jako pionierzy wprowadzamy na rynek linię Natura, której produkty jako pierwsze łączą w sobie tradycyjny smak i wygląd, a jednocześnie zostały przygotowane w oparciu o tylko i wyłącznie naturalne składniki, bez dodatku konserwantów. To najbardziej prozdrowotne produkty wędliniarskie dostępne na rynku.

2019

Natura

Dzięki wykorzystaniu innowacyjnej technologii jako pionierzy wprowadzamy na rynek linię Natura, której produkty jako pierwsze łączą w sobie tradycyjny smak i wygląd, a jednocześnie zostały przygotowane w oparciu o tylko i wyłącznie naturalne składniki, bez dodatku konserwantów. To najbardziej prozdrowotne produkty wędliniarskie dostępne na rynku.

Przyszłość

Wizja i dalszy rozwój

Z odwagą, nadzieją oraz głowami pełnymi pomysłów patrzymy
w przyszłość na rozwój i przyszłość Naszej Firmy.

Top